Nawożenie roślin – dlaczego najlepiej wybrać nawozy chelatowe?

0
98

Każdy, kto zajmuje się uprawą roślin na większą skalę, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele wysiłku należy włożyć w uzyskanie dużych, bogatych i zdrowych plonów. Aby było to możliwe, niezbędne jest między innymi wykorzystanie nawozów, dedykowanych dla konkretnej grupy roślin. Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z najczęściej wybieranych rodzajów: chelatom.

Czym jest chelat?

Chelat to pojęcie chemiczne. Oznacza związek, w którym nieorganiczny jon metalu związany jest w kompleks z cząsteczką organiczną, mają zdolność chelatowania, czyli otaczania wyżej wspomnianego jonu metalu. W takiej strukturze jon metalu uchwycony jest niemalże w “kleszcze” struktury organicznej i zazwyczaj otoczony jest dwiema, czterema lub nawet większą ilością cząsteczek organicznych. Wszystko zależy zarówno od ich wielkości, jak i rozmiarów samego kationu metalu.

Chelaty to struktury bardzo stabilne i trwałe. Są rozpuszczalne w wodzie, a jednocześnie odporne na działanie wielu substancji organicznych i nieorganicznych. Ich ustabilizowana struktura sprawia, że nie przekształcają się w środowisku w nowe związki, a zatem mogą być pobierane przez rośliny jako ściśle określone substraty.

Warto przy tym zauważyć, że chelaty to naturalne związki, które występują w naturze. Stosowanie ich w rolnictwie nie wprowadza więc do przyrody związków, które normalnie by w niej nie istniały. Dodatkowo chelaty odznaczają się wysoką bioprzyswajalnością.

Jak dokładnie działają chelaty?

Chelaty dzięki swojej dobrej rozpuszczalności w wodzie są łatwo dostępne dla roślin i mogą być przez nie szybko pobierane wraz z wodą prosto z gruntu. Co więcej, ich budowa doskonale odzwierciedla budowę związków występujących w przyrodzie, dzięki czemu mają wysoką przyswajalność. Rośliny “rozpoznają” je jako związki korzystne, więc mogą łatwo wydostać z nich wszystko, co jest im potrzebne do rozwoju, co wspomaga ich wzrost.

Chelaty aminokwasowe dostarczają w swojej strukturze jonów metali, takich jak na przykład żelazo, miedź czy cynk. Ich zadaniem jest regulacja procesów metabolicznych rośliny, między innymi odpowiadają za budowę i pracę chlorofilu. Jednocześnie organiczny związek, który działa jako chelat, to naturalnie występujący w przyrodzie aminokwas – glicyna. Pełni ona rolę budulcową, będąc podstawową jednostką budującą białka. Taka konstrukcja chelatu oznacza, że jest on w pełni wykorzystywany przez roślinę i każdy jego element działa korzystnie.

Bezpieczeństwo środowiskowe

Nawozy chelatowe, które można znaleźć pod adresem https://arkop.pl/nawozy/chelaty-aminokwasowe/, to związki oparte o wykorzystanie przełomowej dla rolnictwa technologii. Nie tylko są one wysoce skuteczne w poprawie rozwoju roślin. W parze z ich przyswajalnością idzie bowiem pełne bezpieczeństwo dla środowiska. Nie powodują one jego zanieczyszczenia, a wysoka przyswajalność sprawia, że można stosować ich proporcjonalnie mniej w stosunku do klasycznych nawozów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ