Herbata owocowa w pracy

0
1449

Herbata owocowa a czarna

Herbata owocowa jest znakomitą alternatywą dla herbaty zawierającej kofeinę. Składnikami takiego naparu jest susz z wyselekcjonowanych owoców albo z liści owoców. Oczywiście mówimy tutaj o naturalnej herbacie owocowej. Napój owocowy ma różnorodny skład lub jest jednoskładnikowy, dlatego wybieramy kierując się upodobaniami smakowymi i właściwościami leczniczymi.

Składniki herbaty owocowej

Najczęściej spotykanym składnikiem herbaty owocowej jest malina, która ma znakomite działanie rozgrzewające. Stosuje się ją w dolegliwościach przeziębieniowych. Następnym popularnym składnikiem dobrego suszu owocowego jest hibiskus – kwiat malwy sudańskiej. Składnik ten obfituje w dużą ilość witaminy C, flawonoidy, polifenole oraz karoteny. Substancje te wspomagają nasz układ immunologiczny, oczyszczają organizm z toksyn, pomagają w trawieniu. Kolejną popularną rośliną wykorzystywaną do produkcji herbat owocowych jest aronia.

Owoce aronii mają duże właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność organizmu, uspokajają, oczyszczają organizm oraz obniżają ciśnienie krwi. Dzika różą jest równie częstym składnikiem herbaty owocowej. Owoce dzikiej róży zawierają dużą ilość witaminy C, działając zbawiennie na układ odpornościowy, pomagając podczas przeziębienia. Roślina ta obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie, pomaga w chorobach serca I wątroby.

Herbaty o smaku owocowym

Żurawina pojawiająca się w herbatach owocowych znakomicie działa na układ moczowy, poprawia przemianę materii, działa bakteriobójczo. Kolejnym owocem występującym w herbacie owocowej jest czarna porzeczka. Jest dla wszystkich znanym źródłem witaminy C oraz A, co opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz pomaga walczyć z nowotworami i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Bardzo leczniczym owocem występującym w składzie herbaty owocowej jest także jagoda.

Owoce jagody leczą zatrucia, uszczelniają naczynia krwionośne, pomagają leczyć przeziębienia, a także opóźniają procesy starzenia się skóry. Inne składniki występujące w herbatach owocowych to np. czerwona porzeczka, owoce cytrusowe, borówka, pigwa, jabłko, wiśnia, jeżyny, bławatek. Pojawiają się nowe popularne obecnie składniki, takie jak owoc granatu, mandarynka, ananas, jagody Goya czy truskawka.

Właściwy wybór herbaty owocowej

Należy zwracać szczególna uwagę na elementy składowe herbaty owocowej. Zdarza się bowiem często, że nie będzie w składzie prawdziwych owoców, a tylko sztuczny aromat. Herbaty owocowe potrafią zawierać sztuczne barwniki, cukier, co obniża wartość odżywczą naparu owocowego.Tak więc jeśli już wybieramy taki rodzaj herbaty to powinniśmy wybierać te o naturalnym składzie.

Składniki lecznicze herbaty owocowej

Herbaty owocowe ogólnie zawierają duże ilości witaminy C, beta karoten, flawonoidy, witaminy z grupy B oraz wiele mikroelementów i minerałów, np. fosfor, miedź, żelazo, cynk, selen i wapń.

Sposób parzenia herbaty owocowej

Napar z suszu owocowego jest zawsze polecany, w  zimowe wieczory rozgrzewa, a latem z odrobiną lodu potrafi orzeźwić i ugasić pragnienie. Aby nie osłabić właściwości leczniczych, herbatę należy odpowiednio zaparzać. Jedną łyżeczkę suszu sypiemy do filiżanki. Nie powinno się parzyć dwukrotnie.

Jeśli nie chcemy osiągnąć efektu cierpkiego posmaku, usuwamy zużyte owoce z dzbanka. Susz nie zalewa się wrzątkiem, a wodą o temperaturze 95 °C. Długość zaparzania herbaty to 7 – 10 minut.  Napar smakuje znakomicie bez żadnych dodatków. Jest bardzo aromatyczny, owocowy i słodki. Aby poprawić walory smakowe herbaty, można zastosować różnorodne dodatki, np. cynamon, goździki, imbir, wanilia, miód, anyż, trawa cytrynowa.

Źródło: http://san-pol.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ