Czasami jako konsumenci nie zdajemy sobie sprawę, jak istotną rolę w przygotowaniu czy transporcie żywności pełnią opakowania, w jakich je przechowujemy. O ile jeszcze przy produktach o długiej przydatności do spożycia nie jest to aż tak paląca i trudna zarazem kwestia, to już zadbanie o odpowiednie miejsce na owoce czy warzywa jest sprawą priorytetową dla dostawcy. Idealnym rozwiązaniem są plastikowe skrzynie na owoce. Należy pamiętać, że jabłka, truskawki czy wiele innych owoców są szczególnie podatne na warunki, w jakich przebywają i dlatego należy dołożyć wszelkich starań, aby do klienta dotarły świeże, zdrowe i pachnące. Wbrew pozorom zwrócenie uwagi na te czynniki może znacząco poprawić jakość owoców dostarczanych do sklepów i zarazem dzięki temu zwiększyć zyski producenta.

Wentylacja podstawą zachowania świeżości

Przede wszystkim, co jasne i oczywiste, owoców w żadnym wypadku nie należy zamykać w foliowych workach – lub ogólnie rzecz biorąc, w szczelnych zamknięciach. Brak dostępu powietrza dla jabłek może momentalnie spowodować ich przegnicie. Wiele osób sądzi, że w ten sposób chroni się je przed robactwem, jednak efekt braku dopływu powietrza do jabłka jest jeszcze gorszy w skutkach. Tej wady nie mają skrzynki do przechowywania owoców, które nie tylko zapewniają dostęp powietrza od góry dla najwyżej ułożonych warstw, ale również dzięki perforowanym ściankom oraz podstawie zapewniają dopływ powietrza od boków. Dzięki temu niezależnie od wysokości konstrukcji, wszystkie owoce są wystarczająco dobrze wentylowane i dzięki temu dłużej utrzymują świeżość.

Plastikowe czy drewniane?

Skrzynki na owoce mogą być zarówno plastikowe, jak i drewniane. Czasami można spotkać się z opinią, że drewniane są zdrowsze, bo bardziej naturalne – nie jest to jednak prawda. Plastikowe skrzynki do przechowywania owoców są wykonane z materiałów absolutnie neutralnych dla żywności i dla zdrowia, podobnie jak tworzywa sztuczne, w których przechowujemy jedzenie na co dzień w naszych lodówkach. Ponadto, plastikowe skrzynie na owoce są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, można je szybko umyć i wysuszyć. Wbrew pozorom cechują się też większą trwałością materiału niż skrzynki drewniane – dzięki wzmacnianym słupkom mają dużą ładowność i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Same w sobie zaś ważą niewiele, co przyczynia się pozytywnie nie tylko do zdrowia przenoszącego, ale również do środowiska, bowiem niższa waga transportowanego ładunku oznacza mniej wydzielanych spalin.

To wszystko sprawia, że dziś już chyba nikogo nie trzeba przekonywać do zalet skrzynek na owoce. Są uniwersalnym, wygodnym i zdrowym narzędziem dla firm zajmujących się sadownictwem, przetwórstwem i dystrybucją owoców.

Tekst powstał dzięki pomocy specjalistów z Schoeller Allibert – pojemniki, skrzynopalety, rozwiązania logistyczne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ